Movie Review: A Chrismas Carol

November 17, 2009 at 2:54 am Leave a comment

Filem animasi A Chrismas Carol ini merupakan versi terbaru adaptasi karya klasik Charles Dickens.

017-ACC-ACC_2009_June30_1224FF

Ia dibawakan kepada anda oleh Walt Disney Pictures dan diteraju oleh Robert Zemeckis sebagai pengarah. Ia turut dijayakan oleh aktor-aktor berkaliber seperti Jim Carrey, Gary Oldman, Colin Firth, Robin Wright Penn dan Bob Hoskins.

Filem ini bakal menemui anda dalam 3D dan kesan grafiknya amat tajam dan teliti. Perincian pada latar belakang dan karektor sungguh menakjubkan. Muzik latar dan kesan bunyi pula berkesan, terutama apabila roh-roh mula muncul.

A Chrimas Carol mengisahkan tentang seorang lelaki, Ebenezer Scrooge (Carrey) yang bencikan perayaan Hari Krismas. Dia memencilkan dirinya saban tahun tatkala orang lain bergembira menyambut perayaan tersebut. Akibat terlalu kedekut dan mementingkan diri, beliau tidak disenangi ramai. Namun begitu, anak saudaranya Fred (Firth) simpati dengan orang tua ini dan berharap dia dapat berkongsi gembira ketika perayaan itu. Begitu juga pembantu yang sering ditindasnya, Bob Cratchit (Oldman) menghormati dan kasihan padanya.

ACC_2009_May5_01212.jpg

Pada malam Krismas, Ebenezer telah didatangi roh rakannya yang sedang terseksa akibat sikapnya ketika masih hidup. Beliau kemudiannya telah menerima kehadiran 3 roh berbeza yang menunjukkannya zaman lampaunya, zaman sekarang dan zaman akan datang.

029-ACC-ACC_2009_Mar26_01182FF

Pelbagai grafik menarik menyusul pengembaraan masa ini dan segmen ini merupakan bahagian yang paling menghiburkan. Perjalanannnya bersama 3 roh itu menjadikannya seorang yang berbeza.

Saksikanlah pengembaraan Ebenezer merentasi masa dan nikmatilah visual menarik yang melengkapkan perjalanannya. Semasa di waktu lampau, kita dibawa ke zaman kanak-kanaknya, waktu remajanya dan ketika dewasa dan bercinta. Ketika bersama roh waktu sekarang, beliau ditunjukkan kehidupan pekerjanya, Bob dan anak saudaranya, Fred. Ebenezer ditunjukkan kepada keadaan mereka dan bagaimana dia memberi kesan dalam hidup mereka. Roh masa akan datang membawanya melawat kuburnya sendiri dan bagaimana dia mati keseorangan dan dilupakan.

ad3

Pengalaman ini membuka hati dan mata Ebenezer dan dia bertekad untuk mengubah nasib masa hadapannya. Jadi, marilah sama-sama kita melihat bagaimana keinsafan mengembalikan nilai insan seseorang itu, mengingatkan mereka tentang kebaikan yang sentiasa ada di dalam diri kita.  A Chrismas Carol kini ditayangkan di pawagam.  Selamat berhibur!

ad2

Advertisements

Entry filed under: Uncategorized.

Buka Puasa Bersama Anak Yatim @Jucso

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Contact Us

naism@yahoo.com

Blog Stats

  • 133,350 hits

%d bloggers like this: