Nyonya – The Javanese Teater

January 28, 2008 at 7:15 am 2 comments

poster4.jpgposter3.jpgposter2.jpgposter1.jpg 

Naskah Nyonya ini dilihat secara kasar merupakan karya yang bersifat humor kerana penampilan watak-watak yang menggunakan dialog jenaka sebagai pengantaraan. Namun, apabila teater ini ditafsirkan secara tersirat, ia adalah sebuah karya sastera yang kaya dengan metafora, simbol dan personafikasi yang mampu membuat khalayak berfikir secara profesional.

Nyonya berkisar mengenai Tuan, seorang pedagang barangan antik yang mempunyai muslihat telah berkali-kali ke rumah nyonyoa. Tujuan utamanya ialah hanya untuk duduk di perkarangan rumah nyonya tetapi setelah ditegur oleh nyonya dia membuat satu urusniaga untuk membeli satu meter persegi dari tanah rumah nyonya.

Setelah membeli ruang tanah di perkarangan rumah nyonya tersebut, Tuan terus datang dan mahu membeli pula marmar rumah nyonya pula. kemudia dia telah membeli set ruang tamu dan akhirnya dia mahu membeli tempat tidur nyonya pula.

Tuan telah menggunakan pelbagai helah dan muslihat untuk mendekati nyonya, apatah bila mengetahui suam Nyonya sedang terlantar di rumah sakit akibat kanser lida.

Muslihat terakhir tuan adalah dengan mengatakan bahawa lutut Nyonya akan bengkak sekiranya Nyonya terus berdir dan mengajak Nyonya tidur bersama-samanya.

Bagiamakah kesudahan teater jawa ini. Apakah yang terjadi kepada Nyonya dan Tuan. Saksikan teater Jawa pertama ini dan ianya menjanjikan satu kelainan dan kepuasan kepada peminat teater. Saksikan teater yang mendapat sambutan yang cukup hangat ini di Istana Budaya pada 20 hingga 24 fenruari 2008 di Lambang Sari, Istana Budaya.

Advertisements

Entry filed under: news. Tags: , , , , , , , , , , .

Nyonya Ke Istana Budaya. Wajah-Wajah Hajah Siti Nurhaliza

2 Comments Add your own

 • 1. ais  |  February 4, 2008 at 5:05 am

  yuk tengok. i dah tengok dulu. pecah perut wei!

  Reply
 • 2. en_me  |  February 22, 2008 at 8:20 am

  yes, i watched it last night at istana budaya.. memang kelakar, tapi tiada klimaks.. hujung cerita dipenuhi hiruk pikuk.. untuk aper.. anyway, it’s entertaining and joy – kata seniwati gering, azean itteww.. ehehe

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Contact Us

naism@yahoo.com

Blog Stats

 • 133,350 hits

%d bloggers like this: